Τι είναι το "SPF";

Πριν το πρώτο μας μπάνιο στη θάλασσα, όλοι τρέχουμε να πάρουμε ένα καλό αντηλιακό, αυτό που θα μας προστατεύσει από τα εγκαύματα αλλά θα μας χαρίσει και ένα υπέροχο μαύρισμα.
Μικρότερη με θυμάμαι να φοράω σπάνια κάποιο αντηλιακό, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν πάω πουθενά χωρίς κάποιο δείκτη προστασίας.
SPF είναι το αρκτικόλεξο του Sun Protection Factor, και δηλώνει το βαθμό προστασίας του αντηλιακού στις ακτίνες UVB.  
O δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.
Για παράδειγμα, αν το δέρμα σας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, με αντηλιακή προστασία με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα σας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από (20 λεπτά x 10=) 200 λεπτά.
Ωστόσο, ο SPF αναφέρεται μόνο σε ακτινοβολία UVB. Η UVB ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τα  εγκαύματα  του δέρματος, ενώ η UVA ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος. Για την προστασία μας από τη UVA ακτινοβολία ο SPF θα πρέπει να είναι 50, καθώς όπως διάβασα γ
ια να είναι αποτελεσματική η προστασία και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας (UVA & UVB), ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της προστασίας από την ακτινοβολία UVA, θα πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 1/3 του δείκτη SPF. Λίγο μπέρδεμα θα μου πείτε…

Στη μικρή έρευνα που έκανα για να γράψω αυτό το ποστ έπεσα σε διάφορες ιατρικές γνώμες, δημοσιογραφικές έρευνες και απόψεις αλλά θα σας πω κάποια που έκρινα εγώ ως σημαντικά.

Τα make up με spf δεν είναι αρκετά. Πάντα να φοράτε αντηλιακό πριν το make up, και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον διότι πολλά make up σπάνε μετά από λίγη ώρα με αποτέλεσμα η ακτινοβολία να βρίσκει περάσματα και δεύτερον διότι κάποια make up για να είναι αποτελεσματικά θέλουν παχιές στρώσεις και οι γυναίκες είτε δεν το ξέρουμε είτε δεν το κάνουμε.

Άλλο που με εντυπωσίασε είναι πως η συνήθειά μας να καλύπτουμε το πρόσωπο και το σώμα μας μεγάλες ποσότητες αντηλιακού εμποδίζει τη διαδικασία σύνθεσης της βιταμίνης D η οποία είναι σημαντική για τα οστά και την υγεία μας συνολικά. «Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε άτομα που συνήθιζαν να απλώνουν πυκνές στρώσεις αντηλιακού στο δέρμα τους. Αντίθετα, όσοι προτιμούσαν να εφαρμόζουν πιο λεπτές στρώσεις εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά της συγκεκριμένης βιταμίνης».
Τέλος, η ποσότητα παίζει ρόλο και για καλύτερη προστασία χρειαζόμαστε ποσότητα ίση με ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ για το σώμα μας, 30 λεπτά πριν βγούμε έξω, ούτως ώστε να την απορροφήσει καλά το δέρμα μας. Από κει και πέρα, θέλουμε νέα επάλειψη στα σημεία του σώματος που βλέπει ο ήλιος κάθε δύο ώρες. Όσον αφορά το πρόσωπο, χρειάζεται ποσότητα ίση με ένα δίευρο κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Χρήσιμο δεν ήταν;
Καλά μπάνια ρε κορίτσια!

σημείωση (16/7/14) Μόλις είδα στο μπλογκ της Caroline Hirons πως ετοιμάζει μεγάλο θέμα για τον spf με απαντήσεις γνωστού γιατρού. Όταν ανέβει θα το σημειώσω σαν λινκ. Η ιδέα για το θέμα αυτό υπήρχε καιρό στο μυαλό μου, δεν την έκλεψα από το παραπάνω μπλογκ αλλά μάλλον τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται, χεχε!
Created by All4blogs.gr